Σχετικά
Γρήγορη αναζήτηση
Αγγλική έκδοση Γαλλική έκδοση
Σχετικά
Αρχή Το Μουσείο Συλλογές Εκθέσεις Εκδηλώσεις Ψηφιακές Συλλογές Εικονική Ξενάγηση Αναζήτηση Επικοινωνία
«Σχετικά»

Το ερευνητικό έργο «Ψηφιοποίηση και Προβολή Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών»

Μέχρι πρότινος τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν προσβάσιμα για τους ενδιαφερόμενους μόνο μέσω επίσκεψής τους στο κτήριο του Μουσείου. Επιπρόσθετα, το Μουσείο διέθετε ένα χειρογραφικό σύστημα καταλογογράφησης, το οποίο δυσχέραινε τις προσπάθειες καταγραφής, αναζήτησης, διαχείρισης και προγραμματισμού της συντήρησης του υλικού.

Για την αντιμετώπιση των αναγκών του Μουσείου, και με την αρωγή του Επ. Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΚτΠ Α.Ε.) (Μέτρο 1.3 «Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού, Πρόσκληση 65) δόθηκε η ευκαιρία αφ’ ενός να ψηφιοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου Ιστορίας, αφ’ ετέρου δε να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και προβολής μουσειακού υλικού, πραγματοποιώντας έτσι τους εξής στόχους:

  • Ευρύτερη διάδοση της πληροφορίας και των γνώσεων που απορρέουν από τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς είναι πλέον δυνατόν στους χρήστες του διαδικτύου να μελετούν τα εκθέματα χωρίς να είναι απαραίτητο να επισκέπτονται τους χώρους του μουσείου και χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
  • Δυνατότητα ανταλλαγής μουσειακής πληροφορίας με άλλα μουσεία, τόσο του ελλαδικού χώρου όσο και στο εξωτερικό, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής αναφορών προς εκθέματα που φιλοξενούνται σε άλλες ψηφιακές συλλογές (π.χ. σε ιστοχώρους άλλων μουσείων), προσφέροντας με τον τρόπο αυτόν στους επισκέπτες επαυξημένη πληροφόρηση.
  • Διευκόλυνση της αναζήτησης της πληροφορίας, μέσω ερωτημάτων που θα εξετάζουν τις ιδιότητες των εκθεμάτων, τα περιγραφικά κείμενα, τις κατηγοριοποιήσεις, καθώς και το είδος της πληροφορίας (κείμενο, εικόνα, βίντεο κ.λπ.). Η ύπαρξη συνδέσμων μεταξύ των εκθεμάτων θα διευκολύνει επίσης τη μετάβαση από ένα συγκεκριμένο έκθεμα στα σχετιζόμενα με αυτό.
  • Οπτικοποίηση της πληροφορίας με έμφαση σε εύχρηστες και διαισθητικές αλληλεπιδραστικές μεθόδους θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποκτήσουν «ζωντανή» αίσθηση των εκθεμάτων. Ειδικά για τρισδιάστατα εκθέματα που αναπαριστούν σύνθετα αντικείμενα (π.χ. επιστημονικά όργανα) οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο της περιστροφής αλλά και της αποσυναρμολόγησης στα συστατικά τους τμήματα.
  • Είναι πλέον δυνατόν στο κοινό να έχει πρόσβαση σε εκθέματα που δεν είναι δυνατόν να εκτεθούν λόγω έλλειψης χώρου ή λόγω της φύσεως των εκθεμάτων (ευαίσθητα ή χρήζοντα ειδικών συνθηκών).

Κατά την διάρκεια του έργου ψηφιοποίηθηκαν από συνολικά επτά (7) συλλογές (Έγγραφα σχετικά με την ίδρυση του Πανεπιστημίου, Φυλλάδια & Λόγοι, Σπάνια Βιβλία & Βιβλία των Καθηγητών του Πανεπιστημίου, Ψηφίσματα, Παλαιές Χειρόγραφες Σελίδες, Ασπρόμαυρες Φωτογραφίες και Σφραγίδες Πανεπιστημίου), περίπου 19.500 εκθέματα σε μορφή σελίδων και αντικείμενων.

Η υλοποίηση του έργου έγινε από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθ. Κων/νο Χαλάτση.

Για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου απαιτήθηκε χρονικό διάστημα 24 μηνών κατά την διάρκεια του οποίου απασχολήθηκαν ερευνητές με ειδικότητες στην Φιλοσοφική, Νομική, Ιατρική, Ιστορία, Πληροφορική, Γραφιστική-Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων Μουσειοπαιδαγωγική και στην Αγγλική και Γαλλική Μετάφραση/Ορολογία.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 727 5113, 5241 Fax: 210 727 5214

e-mail: halatsis@di.uoa.gr

 
     

Εθνικόν & Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Κοινωνία της Πληροφορίας
Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Η δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης